NTI
Mijn ervaring met NTI is dat je als student veel vrijheid hebt in het plannen van je studietijd, maar dat de inhoudelijke kwaliteit van de opleiding ernstig tekortschiet. Het enige wat ik als positief heb ervaren, is dat je zelf je studieuren kunt inplannen, m.u.v. de praktijkdagen. Het is jammer dat deze helemaal in Den Haag zijn, wat voor mij zes uur reistijd is op een dag. Ik heb de begeleiding als prima ervaren. Er werd meerdere keren gebeld of alles lukte met mijn studie. In het begin ging alles goed, maar al snel begon ik te merken dat de studie het geld niet waard was. Hieronder leg ik uit waarom. Ik ben vrij snel met mijn stage begonnen, en hoewel er werd aangegeven dat je je stage kunt doen voordat je je examens hebt gehaald, bleek dit niet helemaal te kloppen. Je kunt je stage wel 'beginnen' voor het halen van je examens, maar het afronden kan pas na het behalen van de examens. Het was teleurstellend dat dit niet eerd benoemd in het antwoord van NTI toen ik hier voorafgaand specifiek contact voor opnam. Het allergrootste probleem van NTI is de inhoudelijke kwaliteit van de lesstof. Ieder hoofdstuk in de lesstof lijkt door een ander geschreven te zijn. Enorm inconsistent. De ene keer ben je "u", dan "jij", dan staat er een bronnenlijst, dan een samenvatting, dan weer niet. Je weet niet waar je aan toe bent. Je kan ook zien welke dieren in de studie voorrang krijgen. Je leert van alles over honden, een deel katten, maar amper wat over andere huisdieren. En wat je dan leert, klopt niet eens altijd. En dat terwijl de lerares dan zegt dat ze voorafgaande zelf nog even de lesstof heeft gecontroleerd op fouten. Apart, want er staan zowel enorme spelfouten (zelfs woorden die niet bestaan) als inhoudelijke fouten in de tekst die niemand eruit lijkt te halen. Binnen dezelfde studie worden twee tegenstrijdige feiten gegeven, en als student moet je dus per examen iets anders leren, omdat NTI de tekst nooit gecontroleerd heeft (dat, of degene die controleerde zat uit zijn neus te vreten). De bronnen van het NTI zijn tevens gedateerd. Er staan ook fouten in officiële formulieren. Het gaat om belangrijke fouten die het stageproces van de student kunnen ondermijnen. Ik heb uiteindelijk meer dan 50 pagina's aan feedbackpunten voor ze gemaakt, zonder er specifiek naar te zoeken tijdens mijn studie. Het gaat dan niet alleen om spelfouten en grammaticale fouten, maar ook zorgelijke fouten rondom de aanpak van zorg. Niet alleen bevatte iedere module enorm veel fouten, zelfs de examens zaten vol met onacceptabele vragen. Spelfouten in een officieel COE-examen Nederlands is flink onder de maat. Ook worden vragen gesteld waar je niet voor had kunnen leren. Als je hier als student achteraan wilt gaan, betaal je onherroepelijk 37.50 euro aan "reserveringskosten". Dit geld krijg je niet terug, ook wanneer blijkt dat de fout bij NTI ligt. Vertel eens NTI: hoe leert een student van fouten als die extra moet betalen om ze in te zien? Na mijn studie heb ik gevraagd of het NTI iets over had voor deze feedback. Gratis wilden ze 50 pagina's aan intensieve feedback wel hebben, maar er stond geen tegenbod tegenover het werk dat in dat verslag zat, of een excuus voor het feit dat er zo enorm veel fouten te vinden zijn in een studie waar €2500 voor is betaald. Het is opmerkelijk dat deze studie vrijwel net zoveel geld vraagt als een school die zo veel meer kosten maakt. Dat terwijl het NTI niet eens de waarde ziet in het corrigeren van gemaakte fouten. Al met al vind ik het apart dat het NTI werkelijk niets over heeft voor feedback om de studie te verbeteren, maar dat ze wel cadeaubonnen uitdelen aan studenten die een positief woordje doen over waarom ze de studie hebben gekozen. Dit bewijst waar het NTI het geld liever aan uitgeeft. Erg jammer. Mijn uiteindelijke advies aan iedereen die twijfelt: doe het niet. Als student hoor je de lesstof te kunnen vertrouwen, en dat kan je bij het NTI niet.
- Verbeterpunten of tips
- Alle lesstof, examens en teksten controleren op inhoudelijke en grammaticale/spellingsfouten. Het is abnormaal hoeveel er mis gaat. De helft had al voorkomen kunnen worden door de correctie van Word aan te zetten.
- Sterke punten
- Eigen tijdsindeling