Mijn ervaring is overwegend positief. De pluspunten beschrijf ik zodadelijk apart bij "Sterkte punten". De zwakkere punten beschrijf ik hier.
1. Als je niet de sjablonen wilt gebruiken, maar zelf je foto's wilt plaatsen naar eigen smaak, is het uitlijnen een hels karwei. Ja, je kunt een raster gebruiken, maar je kunt de foto's daar niet op vastklikken, en er dus niet nauwkeurig mee werken. Het magnetisch uitlijnen lijkt dus een betere optie. Echter, als je daarna via tabblad "Dimensies" de positie van de foto's controleert, blijkt de uitlijning er regelmatig millimeters naast te zitten. En er zat dus niets anders op dan foto voor foto de afstand tot de bovenrand en linkerrand op te geven.
2. Je kunt namelijk wél alle foto's op een (dubbele) pagina tegelijk selecteren voor bepaalde bewerkingen (b.v. een rand om al die foto's), maar het tabblad "Dimensies" verdwijnt dan, waardoor je niet in één keer het formaat en de positionering van al die foto's hetzelfde kunt maken - dat moet dus foto voor foto!
3. Bij ontvangst van mijn twee boeken (harde kaften) bleek een hoekpunt van één boek opgefrommeld. Dit had voorkomen kunnen worden door vóór verzending schuimrubberen beschermhoekjes om de punten te doen. Het inpakproces moet dus echt verbeterd worden. Bij het tweede boek was de kaft aan de voorkant, in de "omslagrand" van de kaft, bobbelig. Ik begrijp niet dat dit door de kwaliteitscontrole is gekomen. Uiteraard heb ik over deze zaken een klacht ingediend, en ik kan niet anders zeggen dan dat die direct uitstékend is opgelost.
4. Ik had ook de PDF's van de boeken meebesteld. Tot mijn verbazing ontving ik die als losse pagina's, en niet in boekvorm, zoals ik bij de Hema gewend was. Daar kon je gewoon als in een echt boek door de PDF heenbladeren. Een veel betere kijkervaring, én je ziet de foto's die een dubbele pagina beslaan, netjes als één geheel. Dus de PDF's van Fotofabriek stelden me dus echt teleur.
5. Gelukkig had ik eerst proefboekjes laten maken. De foto's bleken erg donker. Dus we hebben die foto's, en ook de andere foto's die in de echte boeken zouden komen, een stuk lichter bewerkt. Nog steeds zijn de foto's aan de donkere kant, maar wel acceptabel nu, mits ze bekeken worden onder goed licht.
Sterke punten zijn er gelukkig zeer zeker.
1. De klantenservice van Fotofabriek is misschien wel de beste klantenservice die ik ooit heb meegemaakt. Zélfs de chatbot werkt geweldig, en geeft 9 van de 10 keer direct het antwoord waar je mee verder kunt. Zo niet, dan krijg je snel een duidelijk antwoord van een medewerker. Tijdens het plaatsen van de bestelling, op een zondag!, liep ik tegen een probleem aan. Ik kreeg gewoon iemand aan de lijn toen ik belde, terwijl ik een bandje "we zijn nu gesloten" verwachtte. En mijn probleem werd keurig verholpen door de medewerker, zodat mijn bestelling de deur uit kon. TOP!
2. De boeken (vlakliggend) zijn erg mooi, de afdrukkwaliteit (hoogglans) is mooi. De foto's zijn zoals vermeld toch wat aan de donkere kant uitgevallen, dus daar moet ik de volgende keer extra rekening mee houden. De kaften en het papier komen degelijk over, al kan dat natuurlijk pas definitief beoordeeld worden nadat de boeken veelvuldig bekeken zijn.
3. Het ontwerpproces in de online editor is heel intuïtief en makkelijk (alleen het handmatig uitlijnen niet, zoals ik heb beschreven bij "mijn ervaring"). En snap je toch iets niet, dan gooi je het in de chat, en de chatbot wijst je keurig naar een duidelijke uitleg over het onderwerp. Moet je daarna toch nog wat meer weten, dan helpt een medewerker je goed en snel verder.
Reactie Fotofabriek.nl:
Goedemorgen Judith!
Bedankt voor je uitgebreide review, we stellen het erg op prijs dat je hier de tijd voor hebt genomen. Fijn om te lezen dat je ervaring bij ons vooral positief is geweest, en je verbeterpunten nemen wij zeker mee, bedankt voor je feedback!
We zien je graag bij ons terug.
Hilde
Fotofabriek